Oliefilter vervangen bij een Volkswagen T3

Het leuke van een oldtimer is dat het onderhoud vaak relatief goed zelf te doen is. Een klusje die je goed zelf kan doen is het verwisselen van de olie. Bij het verwisselen van de olie is het ook vaak verstandig het oliefilter te vervangen. Een oliefilter kost ongeveer 10 euro en is binnen 5 minuten te vervangen. In dit blog vertellen we hoe je dat zelf kunt doen.

Waarom moet ik het oliefilter vervangen?

Het oliefilter, zoals de naam al doet vermoeden, filtert de olie. Door de verbranding in de motor en de bewegende delen komen er metaaldeeltjes, roet, brandstof en stof vrij in de motor. Dit komt ook in de olie terecht en daardoor wordt de smerende werking van de olie minder. Het oliefilter vangt een deel van deze viezigheid op zodat de olie langer een goede smerende werken heeft. Het is onderdeel van het goed onderhouden van je motorblok.

Hoe vaak moet ik het oliefilter vervangen?

Er is eigenlijk niet een perfect antwoord op deze vraag. Het hangt er een beetje vanaf hoe vaak jij je olie vervangt en hoeveel je met je bus rijdt. Veelal vervangt men het oliefilter ergens tussen elke 5000 en 15000 kilometer. Het is in ieder geval nooit slecht om te doen, dus bezuinig er niet op.

Hoe maak ik het oliefilter los?

Je kunt het oliefilter vervangen als de bus op een brug staat, boven een smeerput, maar ook gewoon thuis voor de deur. Je zult wel onder de bus moeten liggen, aan de achterkant waar de motor zit. Vervolgens ga je op zoek naar een (meestal zwart) rond blikje ter grote van een grote koffiemok. Op de foto hieronder zie je hoe deze eruit ziet:

Oliefilter vervangen Volkswagen T3

Ik ga er voor het gemak even vanuit dat je de olie al via de aftap plug hebt afgetapt. Zodra je het oliefilter gevonden hebt (zorg dat de motor uit is), kan je deze meestal gewoon met de hand losdraaien door linksom te draaien net als met een schroef of bout (links = los). Lukt dat niet, dan kan je dit doen met een speciale oliefilter sleutel. Voor de beunhazen onder ons kan een grote waterpomptang soms ook helpen. Let op: in het oliefilter zit waarschijnlijk nog olie, draai hem dus rustig los en zorg dat je hem niet kantelt want dan ligt alle olie op de grond.

Hoe plaats ik het nieuwe olie filter?

De eerste stap is het vullen van het oliefilter met nieuwe, verse olie. Als je niet weet welke olie je nodig hebt, lees dan het blog dat daarover geschreven is. Zodra je het filter vol hebt gedaan met olie dip je je vinger even in de olie en smeer je de O-ring die bij je nieuwe oliefilter zit in met olie. Dit is de zwarte ring bovenop het filter (zie onderstaande afbeelding). Dit zorgt ervoor dat de afsluiting straks goed is en je geen lekkage krijgt door een droog rubber. Draai vervolgens het oliefilter weer op het motorblok door rechtsom te draaien. Draai hem niet vaster dan gewoon met de hand, dit is niet nodig en kan het schroefdraad beschadigen. Dat was het alweer, 5 minuutjes en klaar!

Geef een antwoord