Welke olie in mijn Volkswagen T3 motor?

Men heeft altijd al discussies over wat de beste olie is voor een speciaal type auto. Sommige geloven in merken olie, anderen denken dat vrijwel alle olie gelijk is. Wat je mening ook is, olie verwisselen moeten we allemaal. Het beste kan je altijd even kijken in het boekje van je auto, daar staat als het goed is in welke olie die het liefste lust. In ieder geval is het belangrijk om te begrijpen welke soorten olie er zijn.

Doorgaans wordt olie op de verpakking aangeduid in de vorm x W y, bijvoorbeeld 5W30 of 10W50. Het eerste getal is daarbij de viscositeit bij lage temperatuur. Dit is meestal een getal 5, 10 of 15. Hoe lager dit getal, hoe dunner de olie bij lage temperatuur, dus hoe makkelijker de auto start met koud weer. Het tweede cijfer is de viscositeit tijdens warme toestand. Hoe dikker de olie, hoe hoger het getal. Doorgaans ligt dit op 30, 40 of 50. Hoe hoger het getal, hoe beter de motor gesmeerd blijft op hoge temperatuur.

De meeste mensen gebruiken een motorolie tussen 5W40 en 20W40 voor hun T3. Voor de luchtgekoelde motoren (LBX) neemt men ook vaak de 20W50 (ik zelf ook). Dat komt doordat die blokken vrij heet worden en olie smeert minder goed bij hitte. Een dikkere olie is dan handig, zodat ook bij hogere temperaturen de olie nog goed smeert.

Als je wilt weten hoeveel olie in je blok moet, hoe je olie moet verwisselen of hoe je een olie filter verwisselt, lees dan die artikelen voor meer informatie.

Geef een antwoord