Hoeveel olie moet in een Volkswagen T3?

Het is verstandig de olie van je oldtimer regelmatig te verwisselen. Het verwisselen is een eenvoudig klusje die je makkelijk zelf kunt uitvoeren. Je hoeft hiervoor eigenlijk weinig tot geen technische kennis te hebben. Naast het juiste gereedschap (dopsleutel, emmertje voor de olie, nieuwe koperen ring), is het wel belangrijk dat je weet hoeveel olie je precies in je T3 moet gooien. Teveel olie is absoluut niet goed voor je motor! In dit blog leggen we je uit hoeveel olie jouw T3 nodig heeft.

Welk type motor heb je?

Hoeveel olie je moet bijvullen in je T3 hangt af van het type motor dat er in je bus zit. De T3 is met een aantal verschillende motoren geleverd, in de onderstaande tabel kan je zien hoeveel liter olie je nodig hebt voor jouw bus. We hebben ervoor gekozen enkel de veelvoorkomende motorblokken hier op te noemen. Weet je niet welk blok je hebt? Kijk dan hier hoe je dat kunt achterhalen.

Olie Volkswagen T3

Verschil met of zonder oliefilter

Zoals je kunt zien in bovenstaande tabel zijn er twee kolommen. De linker kolom is de hoeveelheid olie met oliefilter en de rechter kolom met het olie filter. Een klein, maar belangrijk verschil die we graag even toelichten:

Als je een oliewissel doet heb je de keuze om ook gelijk het oliefilter te vervangen. Meestal is dit wel verstandig en het kost je maar 10 euro extra! Als je er voor kiest om dit niet te doen, dan zit het filter nog vol met olie, ongeveer 0.5l. Dit loopt niet uit het motorblok als je de olie aftapplug losdraait. In dat geval kies je dus voor de rechter kolom en vul je wat minder olie bij. Wil je een volledige oliewissel doen, dan vervang je meestal ook het oliefilter. In dat geval moet je dus een halve liter extra olie gebruiken (linker kolom), omdat het oliefilter ook vol met olie moet. Je kunt het nieuwe oliefilter het beste vullen voordat je hem erop draait, tevens is het slim even met je vinger in de olie te dippen en dit rondom de rand van het oliefilter te smeren. Zo weet je zeker dat het filter goed aansluit.

Je weet nu hoeveel olie jouw T3 nodig heeft. Vaak is de volgende vraag ‘Wat is de beste olie voor een volkswagen T3?’ of ‘Hoe vul je de olie bij een Volkswagen T3?’. Gelukkig hebben wij ook daar een blog over geschreven!

Geef een antwoord