Hoe moet je olie vervangen bij een Volkswagen T3?

De olie verwisselen is een basis klusje die eigenlijk elke oldtimer bezitter wel zou moeten kunnen doen. Bij een T3 is dit in ieder geval vrij eenvoudig. Je hebt de volgende zaken nodig: een dopsleutel of moersleutel, bak om de olie op te vangen, nieuw ringetje voor om de olie vulplug, nieuwe olie en bij voorkeur een nieuw olie filter.

De eerste stap is het verwijderen van de oude olie. Olie wordt dunner als het warm is, daarom is dit klusje net wat makkelijker als je de bus even warm laat draaien. Niet te lang, want dan is de olie en de aftap plug te warm om aan te raken, maar gewoon net even een klein beetje opwarmen zodat de olie wat dunner is. Zet vervolgens de motor uit en loop naar de achterkant van de bus. Kruip nu aan de achterkant (waar de motor zit) onder je bus en ga op zoek naar de bout om de olie af te tappen. Die ziet er als volgt uit:

Olie aftap plug Volkswagen T3

Zet nu een bak recht onder deze bout om de oude olie op te vangen. Draai de bout los (links = los) en de olie begint er vanzelf uit te stromen. Vervolgens kan je het oliefilter losdraaien en vervangen, zie het blog daarover als je niet weet hoe dat moet.

Ik ga er even vanuit dat je inmiddels het nieuwe oliefilter geplaatst hebt, daar wat olie in hebt gedaan hebt en dat alle oude olie uit het blok gelopen is. Nu is het tijd op het gat waar de olie uit kwam even goed schoon te maken met een doek. Zo voorkom je eventuele olie lekkage door slechte afdichting. Als je dat gedaan hebt kan je een nieuw koperen ringetje pakken (gebruik niet de oude) en die om het aftap boutje doen. Vervolgens kan je het boutje terugdraaien in het blok. Draai hem niet te hard aan, want je kan het schroefdraad kapot draaien. Vast is vast.

Nu kan je onder de bus weg komen. Maak het luik van de motor open, of klap het nummerbord luikje open. Zoek hier naar de vuldop voor de olie, die is zwart en rond. Draai deze los en zet hier een trechter op. Vul vervolgens de olie bij op basis van hoeveel olie er in jouw blok gaat. Weet je niet hoeveel olie in jouw T3 moet? Bekijk dan het blog daarover. Als je de vul voldoende gevuld denkt te hebben moet je even een minuutje wachten. Vervolgens controleer je met de olie pijlstok (meestal achter het nummerbord en rood of geel van kleur), of je genoeg olie hebt gevuld. Te weinig? Vul nog een beetje bij. Te veel? Laat er onder weer een beetje uit lopen. Te veel olie is niet goed voor het motorblok!

Dat was het alweer! In ongeveer 15 minuten is dit klusje te klaren. De eerste keer duurt het vast wat langer, maar dat is normaal.

Geef een antwoord